Aan alle BBO-SOOS leden
Betreft: Gebruik van transparantiecodes
Geachte collega’s,
Met de invoering van het supplementenverbod voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming vanaf 1/01/2025, willen wij u graag verder informeren over het correcte gebruik van de transparantiecodes. Deze codes spelen een sleutelrol bij het transparant maken van de kosten die niet worden gedekt door de reguliere RIZIV-terugbetalingen. Een goed begrip van de toepassing ervan is essentieel om zowel de wettelijke voorschriften na te leven als een heldere communicatie naar patiënten te waarborgen. Hoewel er nog onzekerheid lijkt te bestaan omtrent de richtlijnen die vanuit het RIZIV worden gegeven aangaande de toelichting bij deze transparantiecodes en het gebruik ervan door ge(de)conventioneerde artsen, baseren we deze richtlijnen voor het gebruik ervan op de op heden gekende officiële communicatie. BBO-SOOS aanvaardt geen juridische verantwoordelijkheid voor onderstaande toelichting omtrent het gebruik van de transparantiecodes. Het toepassen ervan is de verantwoordelijkheid van de desbetreffende arts zelf.
Supplementenverbod voor patiënten met verhoogde tegemoetkoming.
Bron: https://www.riziv.fgov.be/
Volgende slide van BVAS verduidelijkt welke patiënten vallen onder de automatisch rechthebbenden.
De webpagina van het RIZIV geeft tevens volgende informatie :
De hyperlink «U moet deze informatie doorgeven via pseudocodes » leidt rechtstreeks naar de RIZIV webpagina omtrent de transparantiecodes. Bovendien stelt het RIZIV dat het niet verboden is om ambulante verstrekkingen te factureren waarvoor patiënten geen vergoeding ontvangen van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging, zelfs wanneer het supplementenverbod van kracht is.
De transparantiecodes, zoals vastgesteld door het RIZIV, zijn onderverdeeld in vier categorieën. Hieronder lichten we deze categorieën en de bijhorende codes toe.
In de lijst van buiten RIZIV verstrekkingen (SOOS website) zijn er reeds verschillende nomenclatuurnummers met beperkingen in de terugbetaling opgelijst waarvoor u code 384215 kan gebruiken wanneer u deze prestatie heeft moeten uitvoeren in het belang van goede zorgen voor uw patiënt. Als betrekkelijke verstrekking vult u het desbetreffende nomenclatuurnummer in.
Voorbeeld:
Een patiënt met natte leeftijdsgebonden maculadegeneratie heeft in de afgelopen 4 jaar reeds meer dan 30 antiVEGF injecties aan het desbetreffende oog gehad. De injectienummer 248334 mag voorlopig niet meer aangerekend worden aan het RIZIV.
U attesteert aldus: 384215 OD/OS – betrekkelijke verstrekking 248334 – bedrag: 103,75 euro
Hieronder staat de door het RIZIV gemaakte flow chart omtrent het praktische gebruik van de transparantiecodes
Deze flowchart komt overeen met deze van BVAS:
Ook hierbij raden we aan de mogelijkheid om transparantiecodes toe te passen te gebruiken bij al uw patiënten, verhoogde tegemoetkoming of niet. Zodoende ontstaat er een meer volledig beeld van de huidige tekortkomingen in de RIZIV nomenclatuur.
In de lijst van verstrekkingen niet gekend bij RIZIV (SOOS website) zijn er reeds verschillende voorbeelden van prestaties die niet gekend zijn bij het RIZIV opgelijst waarvoor u code 384230 kan gebruiken wanneer u deze prestatie heeft moeten uitvoeren in het kader van goede zorgen voor uw patiënt. U dient daarbij ook een beschrijving te geven van de uitgevoerde prestatie. Zowel het bedrag als de beschrijving zijn volledig vrij te bepalen. We raden u aan hiervoor telkens een werkbare beschrijving te voorzien voor uw eigen praktijk. Deze lijst van niet gekende RIZIV prestaties zal vermoedelijk omgevormd worden naar een lijst van pseudocodes die door de wetgever zal worden gepubliceerd.
Voorbeeld:
U merkt bij een fundoscopie een perifere choroidale naevus op en neemt hiervan een ultra wide field fundusfoto ter opvolging. U kan de akte van het nemen van de fundusfoto inclusief het beschrijvende protocol attesteren als volgt:
384230 – beschrijving (zelf te bepalen): UWF fundusfoto – bedrag (zelf te bepalen): 50 euro
– 384156 voor de materiaalkosten
– voor de anesthesiekosten
– voor de processing-kosten van de verstrekking
Tenzij anders bepaald zijn volgende kosten inbegrepen in de huidige nomenclatuurtarieven : verplaatsingskosten, personeelskosten, kosten verbonden aan gebruik van lokalen, kosten van aanschaffing, vernieuwing, grote herstellingen en onderhoud van de benodigde uitrusting, kosten van materiaal en medische verbruiksgoederen evenals administratieve kosten en kosten verbonden aan de uitreiking van documenten. Dat maakt dat voor veel van onze courante raadpleging gebonden verstrekkingen er moeilijk toepassing kan gemaakt worden van categorie 4 transparantiecodes. Voor chirurgische verstrekkingen die specifieke omkadering, ondersteuning en materiaal vereisen zijn er wettelijke uitzonderingen (cf. ziekenhuisfinanciering) en kunnen bijkomende kosten normaal gezien transparant worden doorgerekend. Specifiek aangaande extramurale chirurgie (intravitreale injecties, cataractingrepen, ooglidoperaties, etc.) volgt er separate berichtgeving omtrent de toepassing van categorie 4 codes.
De lijst categorie 3 geldt evenzeer als voorbeeld van courant uitgevoerd medische aktes die bijdragen tot de diagnostiek en behandeling van onze patiënten en die zodoende niet gekend zijn in de huidige nomenclatuur. Deze prestaties kan u, mits aangetoonde medische meerwaarde en akkoord van patiënt, aanrekenen via de transparantiecode 384230. De beschrijving en bedrag daarbij is volledig vrij te bepalen.
SOOS vzw behartigt de belangen van Belgische oogartsen.
Bel +32 (0)56 25 81 91
Mail info@soos.be
August de Boeckstraat 1
9100 Sint-Niklaas
© 2024 SOOS.be, alle rechten voorbehouden